„Micul” haos urban

 Iaşul a intrat în zodia prefacerilor. Unele ample şi decisive. Preia un model care s-a aplicat şi în alte părţi (Sibiu, Timişoara, etc) şi care, cu toate dificultăţile de parcurs, a fost unul de succes în cele din urmă. Paralela cu celelalte cazuri, însă, nu ţine decât până la un punct. Edilii locali, într-un discurs şablon, îşi cer scuze pentru „micile” inconveniente provocate ieşenilor dar promit în final o modernizare decisivă a oraşului. Problema e că…..finalul nu se întrevede. Refacerea zonei centrale a Sibiului a durat 2 ani dar la noi după 3 ani obositori parcă suntem tot într-un nou început. Iar ce e mai îngrijorător, răbdarea şi înţelegerea au ajuns la o limită iar nervii ieşenilor încep să cedeze. Coşmarul urban este însă etern (foto: ziarelive.ro).

Proiectul Palas, continuat în contra deciziilor justiţiei române, a ajuns la capăt după ce a transformat în infern viaţa celor care locuiesc în blocurile din jur şi a celor care treceau zilnic între Podul Roş şi Palat. Unii se mândresc azi cu ansamblul proaspăt răsărit deşi clădirile sunt urâte rău şi doar grădinile mai salvează ceva. În schimb, Palatul Culturii nu se mai vede deloc din sudul oraşului şi a fost trecut în plan secund de marele templu capitalist al freneziei shoppingului.

Apoi s-a dat liber la tranşeele postmoderne, şanţuri pentru ascunderea cablurilor aeriene şi pentru refacerea trotuarelor. Specialişti tradiţionali în arta găuririi solului, doreii de la firmele vag profesioniste în amenajări urbane au săpat cu entuziasm, tăind nemilos rădăcinile copacilor de pe marginea străzilor. Unde erau inspectorii Primărei pentru a sancţiona asta??? Şi după ce s-au pus şi pavele, s-a lăsat un spaţiu foarte mic pentru pătrunderea apei spre rădăcini. În mod firesc, copacii au început să se usuce. Pe Copou se vede cel mai bine acest fenomen. Dar pe Ştefan cel Mare avem şi urmarea: ei vor fi scoşi….pentru că s-au îmbolnăvit. Evident, nu s-a gândit nimeni că e nevoie de vreo 20 de ani pentru ca viitorii copăcei să poată da o umbră eficientă în verile cu 35 de grade.

O altă idee „genială”: bulevardul central va deveni pietonal! Un minunat model european se va aplica şi la noi! Doar că iresponsabilii din Consiliul Local, care decid în contra liniştii ieşenilor, au refuzat să vadă o realitate simplă: nu există artere care să preia traficul auto de pe defunctul Ştefan cel Mare. Urmarea: aglomeraţie, nervi, cozi interminabile, maşini buşite, întârzieri la serviciu, un oraş întreg dat peste cap, o economie locală afectată.

Dacă economia şi viaţa cotidiană a cetăţenilor nu contează, se conturează totuşi bazele unei noi promovări culturale. O arteră centrală pietonală ar pune în valoare toate bijuteriile arhitectonice dintre Piaţa Unirii şi Palat.  Idee frumoasă – aplicare dezastruoasă. După ce oraşul a fost invadat de pavele (cele mai multe foarte prost aplicate şi probabil numai bune de reparat în următorii 1-2 ani) pe Ştefan cel Mare s-a optat pentru piatră cubică. Peisajul final e atât de hilar şi nici măcar nu îndeplineşte condiţia de bază: spaţiu pietonal.  Oare marii gânditori din primărie s-au gândit vreodată că unei femei cu un toc cât de mic îi va fi imposibil să se strecoare printre acele mici cratere? Sau că piatra cubică nefinisată ne obligă să păşim pe un spaţiu selenar care ne aduce un masaj (brutal) nesperat la tălpi?

Din ce am văzut până acum constatăm că, probabil, există un comitet de urbanism care îşi propune experimente secrete şi absolut originale pe ieşeni. Aproape nimic din ce este firesc nu se face în Iaşi şi, din contra, toate ideile anapoda sunt numai bune de aplicat. În acest sens, aşteptăm cu inima strânsă noile provocări: strada Păcurari, pasajul de la Fundaţie, strada Elena Doamna, pasarela Octav Băncilă. Se vede însă că UE va face un bine ieşenilor. Îi va scuti de şocuri tăind banii pentru aceste mirobolante proiecte care, mai mult ca sigur, ar fi adus noi stupefacţii în rândul bunului cetăţean.

Una peste alta, „modernizarea” Iaşului se va întinde spre un orizont nedefinit, precum tranziţia din România postcomunistă. Cei mai mulţi vor suferi, oraşul va arăta ca un OZN pentru nonhumanoizi, unii vor ajunge de la „mici inconveniente” la traume certe ….dar ce înseamnă toate acestea atât timp cât şefii vor avea partea lor din pradă şi cât timp programul „bani pentru partid” se va desfăşura curgător ca Ozana?

Iar voi, dragi ieşeni, rezistaţi! La haosul general din România se adaugă micul haos local. Vorba jucătorului versat: dublu sau nimic!